Gasketelwet

In 2023 treedt de nieuwe gasketelwet in werking. De nieuwe gasketelwet is in het leven geroepen om de veiligheid rondom cv-ketels, geisers en gashaarden te verbeteren. De nieuwe wet schrijft voor dat alleen gecertificeerde bedrijven mogen werken met gasverbrandingsinstallaties (cv-ketels, geisers, gashaarden, etc.) Bedrijven die niet gecertificeerd zijn mogen deze toestellen niet installeren, repareren of onderhouden. Dankzij de nieuwe wet wordt voorkomen dat ongeschoolde en ondeskundige monteurs aan gasverbrandingsinstallaties werken, wat de kwaliteit ten goede komt en de kans op koolmonoxideongelukken verkleint. De nieuwe wet treedt dit jaar in werking en dan wordt ook meteen gehandhaafd.

Mag ik mijn cv-ketel zelf installeren of onderhouden?

Nee. Alleen gecertificeerde vakmensen die werken voor een gecertificeerd bedrijf mogen werken aan uw cv-ketel. Wie niet officieel is gecertificeerd, mag niet aan uw gasverbrandingstoestel werken. Daarmee wordt voorkomen dat zich onveilige situaties in uw woning voordoen, zoals de vorming van het levensgevaarlijk koolmonoxide.

En hoe zit het met het onderhoud aan mijn cv-ketel?

Ook het onderhouden van uw cv-ketel mag volgens de wet alleen door gecertificeerde vakmensen worden uitgevoerd. Daarmee wordt voorkomen dat ongeschoolde en ondeskundige monteurs aan gasverbrandingsinstallaties werken, wat de kwaliteit ten goede komt en de kans op koolmonoxideongelukken verkleint. Het onderhouden van uw cv-ketel blijft erg belangrijk. Uw cv-ketel kan alleen optimaal presteren wanneer u vaak genoeg onderhoud aan het toestel laat plegen. Onderhoud heeft ook direct invloed op het energieverbruik. Een onderhouden ketel is veel zuiniger dan een ketel die niet met regelmaat worden gecheckt. Tot slot gaat uw ketel langer mee, wat ook betekent dat u al die tijd geen kosten hoeft te maken voor een nieuwe. 

Rookgasafvoer

Beugelen op de mof

Het opvallendste onderdeel van de nieuwe basisvoorschriften is het nieuwe beugelen. Het nieuwe advies luidt om – op één uitzondering na – altijd te beugelen op de mof bij kunststof rookgasafvoer. De enig mogelijke uitzondering is de eerste mof vanaf het toestel. Een beugel is daar niet nodig als beide pijpen korter zijn dan 25 cm. Plaats de eerste beugel op maximaal 50 cm vanaf het toestel.

Andere aandachtspunten

In de nieuwe basisvoorschriften draait het niet alleen om beugelen.

Er wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan het afschot naar de ketel. Een afschot van  50 mm is essentieel voor een goed werkende condensafvoer.

Ook is er een uniforme instructie voor het zodanig aan elkaar bevestigen van kunststof rookgasafvoerpijpen dat er ruimte is voor uitzetting: geheel in elkaar schuiven en dan 10 mm terugtrekken. Dit volstaat bij pijplengten tot 2 meter.

De overige richtlijnen zijn vast gelegd en te vinden op de volgende website: www.rogafa.nl/wp-content/uploads/2022/03/220104-rogafa-beugelvoorschrift-V2022.pdf

Wat betekent dit voor u als consument?

De monteur van Langeland-Borgman is vakkundig en mag aan uw CV ketel reparaties en onderhoud uitvoeren. Wij, als Langeland-Borgman, volgen de regels van de wet. Dit betekent dat uw CV ketel moet voldoen aan de richtlijnen, zowel de CV ketel als de rookgasafvoer. Als onze service monteur de CV ketel of de rookgasafvoer heeft afgekeurd, gaan wij niet verder met de werkzaamheden tot dit is opgelost.

Het aanpassen van de rookgasafvoer kan extra kosten met zich mee brengen. Dit kan een klein bedrag zijn, als bijvoorbeeld een extra beugel geplaatst moet worden, maar het kan ook betekenen dat de gehele rookgasafvoer vervangen dient te worden.

Een prijsopgave van de reparatie zal door onze werkvoorbereiders met u als klant worden afgestemd.

Heeft u nog vragen? Bel dan gerust met Langeland-Borgman op 0524-512886.

open sollicitatie