Eigenlijk is een warmtepomp niet de goede benaming. De ‘warmtepomp’ is een slim klimaatsysteem dat kan verwarmen, maar ook koelen. Een warmtepomp haalt veelal warmte uit een natuurlijke bron, zoals de buitenlucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om te verwarmen. Om de warmte van de bron door een warmtepomp te winnen, te transporteren en af te geven is er een vloeistof (koudemiddel) en elektriciteit nodig.
Hoe werkt een warmtepomp
Een warmtepomp werkt volgens natuurkundige principes van verdampen en condenseren. De warmte wordt gewonnen door koudemiddel vloeistof bij lage temperatuur laten verdampen door de druk te verlagen. Vloeistof wordt gas. Warmte wordt afgegeven door het koudemiddel (in gasvorm) in druk (en temperatuur) te verhogen en zo te laten condenseren. Gas wordt weer vloeistof en wordt gebruikt voor verwarming.
De drukverlaging en -verhoging vinden plaats in de compressor. Het drukverschil wordt in stand gehouden door het in de koelcyclus tegenover de compressor opgenomen expansie orgaan. Deze componenten vormen samen met de verdamper en de condensor de kern van een koude- en dus ook van een warmtepompsysteem. Zonder één van deze componenten kunnen dit soort systemen niet functioneren. De warmte wordt opgenomen in een verdamper (buitenunit) en weer afgegeven in een condensor (binnenunit). Als dit proces omgekeerd wordt dan kan de warmtepomp voor koeling gebruikt worden.
Verschillende soorten warmtepompen
Er zijn verschillende soorten warmtepompen, het verschil zit vaak in de bron waar de energie uit wordt gehaald.
- Grondgebonden warmtepompen (energie uit de bodem)
- Lucht/water warmtepompen (energie uit de buitenlucht afgegeven aan systeemwater)
- Lucht/lucht warmtepompen (energie uit de buitenlucht afgegeven aan de binnenlucht)
- Warmtepomp boiler ( energie uit de ventilatie of buitenlucht afgegeven aan tapwater in de boiler)
Ook zijn er monoblock units en split installaties.
Bij monoblock units is het verwarmend medium het systeemwater uit de CV installatie.
Bij een split installatie is het verwarmend medium koudemiddel tot aan het binnendeel, hier wordt de energie afgegeven aan het systeemwater.
Hybride installaties
Een hybride installatie is een uitstekende (tussen) oplossing om van het aardgas af te gaan. Een hybride installatie is een warmtepomp die is gekoppeld aan een bestaande of nieuw CV toestel.
Door de regeling in het toestel wordt bepaald of de warmtepomp of het CV toestel de energie moet opwekken.
Het warme tapwater word altijd door het gas toestel bereid.
Door op deze manier een warmtepomp te combineren met een CV ketel kan een gas besparing van 70 % worden gehaald ten opzichte van het huidige gebruik.
Veelal zijn hybride warmtepompen later uit te breiden naar all electric installaties.
Voor alle warmtepompen geldt dat deze het meest rendement hebben wanneer het gebouw goed is geïsoleerd en een goed afgifte systeem hebben b.v. vloerverwarming.